Wat is WordPress?

WordPress is een content management systeem (CMS) waarmee je een geheel nieuwe website of blog kunt maken of een bestaande website kunt verbeteren. Naar schatting wordt meer dan 35% van alle websites aangedreven door WordPress, waardoor het het populairste CMS ter wereld is.

Maar wat is WordPress precies? In dit artikel geven we je een beginnershandleiding voor WordPress, met alles wat je moet weten over dit CMS. Tegen het einde zou je een goed begrip moeten hebben van wat WordPress is en hoe het werkt. Dus laten we beginnen!

Wat is WordPress?

Simpel gezegd, WordPress is software waarmee je een website of blog kunt maken. Eenmaal geïnstalleerd op een webserver, biedt het een gebruiksvriendelijke interface voor het maken en beheren van de inhoud van jouw website. Deze inhoud kan de vorm hebben van pagina’s en berichten, en elk kan worden aangepast met tekst, afbeeldingen, video’s en meer.

Met WordPress is het niet nodig om HTML of CSS te leren coderen (hoewel enige kennis nuttig kan zijn). Je hoeft ook niet iemand anders te betalen om jouw website te maken en te beheren. Alles wat je nodig hebt is een domeinnaam en een webhostingaccount (hierover later meer), en je kunt gratis je eigen website maken en beheren!

Hoe werkt WordPress?

Nu we weten wat WordPress is, laten we eens kijken hoe het werkt. In wezen bestaat elke WordPress-website uit drie delen:

  1. De kernsoftware – Hiermee kun je jouw website maken en beheren. Het bevat zowel het front-end display (wat bezoekers zien als ze naar jouw website gaan) als het back-end administratieve gedeelte (waar je de inhoud van jouw website beheert).
  2. WordPress Thema’s – Een thema bepaalt het uiterlijk van jouw website, inclusief de lay-out, kleuren, lettertypen en algemeen ontwerp. Je kunt thema’s zien als “skins” voor jouw website. Er zijn duizenden gratis en premium thema’s beschikbaar voor WordPress-websites.
  3. WordPress Plug-ins. Plug-ins zijn stukjes software die extra functies of functionaliteit aan jouw website toevoegen. Zo zijn er plugins die contactformulieren, social media buttons, fotogalerijen etc. toevoegen. Net als thema’s zijn er ook duizenden gratis en premium plugins beschikbaar voor WordPress websites.

Conclusie:

Dus daar heb je het! Dat is alles wat je moet weten over wat WordPress is en hoe het werkt. Zoals je kunt zien, is het een vrij eenvoudig platform dat iedereen kan gebruiken om een prachtige website of blog te maken zonder enige kennis van coderen.

Als je geïnteresseerd bent in het maken van een eigen WordPress-website of -blog, raden we je aan onze artikelen te lezen over het kiezen van de perfecte domeinnaam en het vinden van de beste WordPress webhosting voor WordPress-websites.

Scroll naar top