Websites bouwen voor beginners handleiding

Een WordPress website maken in 2023

Robert Mus

Gastschrijver

Laatste update: 25-11-2022

Een eigen WordPress website maken voor een hobby of zakelijke doeleinden kan eenvoudig gedaan worden, maar dat is helaas niet vanzelfsprekend! Beginners zien vaak door het grote aanbod aan mogelijkheden de bomen door het bos niet meer. Dat vind ik zonde, want een mooie site maken is voor iedereen simpel en snel te doen zolang je de juiste methode voor jouw niveau en doeleinden gebruikt.

Daarom geef ik je vandaag het best mogelijke antwoord op de vraag:

“hoe maak je een website?”

Deze WordPress handleiding legt je in een recordtijd alles stap voor stap uit, zodat je weinig tot zelfs geen computerkennis nodig hebt om te beginnen. Met mijn gratis uitleg bespaar je tijd en voorkom je vrijwel alle veelgemaakte beginnersfouten.

Een goed alternatief voor WordPress? 

Laten we eerst een alternatief bespreken. Alhoewel WordPress goed te begrijpen is, dien je er wel relatief veel tijd in te stoppen. Als je vooral gewoon snel een website wilt maken, dan kan ik het Nederlandse JouwWeb zeer aanraden. Het voordeel van JouwWeb t.o.v. WordPress is dat je zelf geen hosting of technische aspecten hoeft te regelen. Je kunt het hier gratis proberen

Het beste gedeelte aan wat ik je ga laten zien?

Je leert binnen enkele minuten hoe je volledige controle over het uiterlijk van je eigen WordPress website krijgt zonder dat je HTML, CSS of andere ingewikkelde codetalen hoeft te leren.

Alles wat je moet weten over deze website bouwen handleiding?

Deze WordPress handleiding is geschikt voor: Beginners.
De tijd die je nodig hebt om te beginnen: Maximaal 30 minuten.
Wat heb je aan het einde van deze handleiding: Volledige website met eigen domeinnaam.
Hoeveel kost een website maken?: Met mijn exclusieve 60% kortingslink het eerste jaar slechts 60 euro

Mijn WordPress handleidingen zijn al 40,000+ keer bekeken:

wordpress

Beste website builder

Altijd up-to-date uitleg

eigen website

Binnen kwartier online

zelf een website maken

Kant-en-klare designs

wordpress website

Hoe maak je een WordPress website?

  1. Regel een domeinnaam en kwalitatief hosting .
  2. Installeer het gratis WordPress content management systeem.
  3. Kies en installeer een passend WordPress thema.
  4. Installeer de nodige WordPress plugins als de Elementor Pagebuilder.
  5. Maak met Elementor nieuwe pagina’s aan. 
  6. Publiceer jouw eerste pagina’s en begin eventueel met bloggen.
  7. Voeg een contactformulier toe. 

Alle stappen worden in de onderstaande video uitgelegd! 

Bekijk de WordPress website maken handleiding

Hieronder of bekijk deze (WordPress website maken handleiding) op Youtube

Stap 1: je eigen domeinnaam & hosting regelen

Voor een eigen website maken heb je het volgende nodig:

In de video handleiding regel ik deze zaken bij de hosting provider www.SiteGround.com

Waarom ik SiteGround voor al mijn websites gebruik?

Lees hier mijn uitgebreide SiteGround review en klantervaringen.

Stap 2: WordPress installeren

Inloggen bij SiteGround:

Bij de meeste hosting providers is het tegenwoordig eenvoudig om WordPress te installeren. In het geval van SiteGround doe je dat het snelste via het cPanel controlepaneel. 

Na een succesvolle betaling krijg je een bevestigingsmail waarin belangrijke informatie vermeldt staat. Ga naar ua.siteground.com of klik op de link van de mail, en vul vervolgens je verkregen inlognaam en eerder gekozen wachtwoord in. 

Stappenplan WordPress installeren bij een cPanel controlepaneel:

Ga naar My accounts > Go to cPanel > klik op het WordPress icoontje, vul daarna de nodige gegevens in en klik op installeren. (Dit process wordt in de bovenstaande video vanaf 10:50 uitgelegd)

Let op: als je jouw hosting pakket en domeinnaam pas net hebt geregistreerd, dan kan voorkomen dat jouw WordPress website nog niet direct na registratie zichtbaar is. Dit komt vanzelf binnen maximaal 1 uur goed.

Inloggen klantenomgeving

(Het SiteGround inlogvenster)

wordpress installeren

(Het cPanel controlepaneel)

Stap 3: Hoe installeer je een WordPress thema?

wordpress thema installeren

Een thema/template bepaalt het uiterlijk van jouw WordPress website. Hoeveel je hieraan kunt veranderen hangt af het thema. WordPress templates worden zowel gratis als tegen betaling aangeboden.

Goed om te weten: het thema van jouw WordPress website kan op ieder gewenst moment veranderd worden, zonder dat er pagina’s met tekst of afbeeldingen verloren gaan.

Hoe verander je het huidige WordPress thema?

Ga in het linkermenu naar Weergave > Nieuwe toevoegen > Zoek een nieuw WordPress thema en klik op “installeren”. Klik daarna op “activeren” om het verschil te zien.

Stap 4: Hoe installeer je een WordPress plugin?

wordpress plugin installeren

Een WordPress plugin is een stukje software, die de functionaliteit van jouw bestaande WordPress website uitbreidt. Plugins zijn er in alle soorten en maten. Zie het als een optionele toevoeging. 

Voor een simpele WordPress website maken heb je in principe geen plugins nodig. Maar, als je iets speciaals nodig hebt, zoals bijvoorbeeld een uitgebreid contactformulier, dan biedt een WordPress plugin altijd de oplossing.

Hoe installeer je nieuwe WordPress plugins?

Ga in het linkermenu naar Plugins > Nieuwe plugin > Zoek een nieuwe WordPress plugin en klik op “Nu installeren”. Je hoeft de geïnstalleerde plugin alleen nog maar te activeren.

Klaar met de lancering van jouw eigen WordPress website

Dat was het. Zo moeilijk was het niet toch? Vandaag heb je geleerd hoe je met WordPress en Elementor zelf een eigen website maakt. Zeker een prestatie om trots op te zijn. Het leuke is dat je er ongetwijfeld gaandeweg steeds beter in word. Met als resultaat steeds mooiere en betere websites. Een vaardigheid die je niet alleen veel geld bespaart, maar ook nog eens bij veel toekomstige online projecten van pas zal komen.

Met deze actuele WordPress handleiding probeer ik alle nodige stappen voor een website maken zo helder mogelijk uit te leggen. Mocht je hier iets aan gehad hebben, dan vind ik het uiteraard leuk om dat van je te horen.

Ik zou het ook waanzinnig waarderen als je deze handleiding deelt op Facebook of Linkedin. Deze handleiding geef ik gratis weg omdat ik erin geloof dat het veel Nederlanders zal helpen bij het maken van een eigen website.

Veelgestelde vragen over WordPress

Laat hieronder jouw vraag achter

Heb je een vraag over WordPress of websites maken? Laat hieronder jouw vraag achter en ik zal zo snel mogelijk antwoorden. BesteWebsiteBuilder.nl streeft ernaar om de beste bron aan informatie voor een WordPress website maken te zijn.

WordPress handleiding
Elementor
Astra theme
Scroll naar top