Wat is een website?

Een website is een verzameling verbonden webpagina’s, meestal inclusief een startpagina, die een gemeenschappelijke domeinnaam delen. Websites worden meestal gehost op ten minste één webserver en zijn toegankelijk via een netwerk zoals internet of een particulier lokaal netwerk via een internetadres dat een URL wordt genoemd.

De pagina’s van een website kunnen tekst, afbeeldingen, video’s en andere multimedia-inhoud bevatten, die doorgaans worden gecombineerd tot één samenhangend geheel met behulp van HyperText Markup Language (HTML). Websites kunnen door een individu, groep of organisatie worden gemaakt en onderhouden voor verschillende doeleinden.

De geschiedenis van websites

De eerste website werd in augustus 1991 gemaakt door Tim Berners-Lee toen hij bij CERN werkte. De website is oorspronkelijk ontworpen om natuurkundigen van CERN in staat te stellen informatie te delen en samen te werken aan onderzoek. De site ging live op 20 december 1990 en werd vervolgens in augustus 1991 voor het grote publiek beschikbaar gesteld.

Tegenwoordig zijn er meer dan 1 miljard websites op internet. Ongeveer tweederde van deze sites wordt gehost op WordPress, en de rest gebruikt verschillende contentmanagementsystemen (CMS), zoals WordPress, Joomla! of Drupal. Naast het hosten van miljarden websites, bevat internet ook biljoenen individuele webpagina’s.

De inhoud (content) van websites

Websites kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt, inclusief maar niet beperkt tot: het delen van informatie (bijv. nieuwsartikelen), het verkopen van producten of diensten (bijv. e-commerce), interactie met anderen (bijv. sociale netwerken) , en veel meer. De overgrote meerderheid van websites bevat ook hyperlinks naar andere websites, zodat gebruikers er gemakkelijk tussen kunnen navigeren. Websites kunnen tegenwoordig makkelijk gebouwd worden met website builders.

De meeste websites zijn voornamelijk samengesteld uit HTML-documenten die toegankelijk zijn via een webbrowser zoals Google Chrome of Mozilla Firefox. Deze documenten bevatten over het algemeen tekst, afbeeldingen en andere multimedia-inhoud die op een vooraf bepaalde manier is opgemaakt met behulp van HTML-tags. Websites kunnen ook meer dynamische inhoud bevatten, zoals video- en audio streamingmedia, waarvoor gespecialiseerde software, een zogenaamde plug-in (bijv. Adobe Flash Player), vereist is om correct te worden afgespeeld.

De belangrijke rol van websites

Websites spelen een belangrijke rol in de digitale wereld van vandaag. Door miljarden documenten te hosten en gebruikers eenvoudig toegang te geven via een webbrowser, bieden ze ons onmiddellijk toegang tot een ongelooflijke schat aan informatie. Of je nu op zoek bent naar het laatste nieuws, een onderwerp voor school onderzoekt of gewoon probeert het beste product of de beste service voor jouw behoeften te vinden, de kans is groot dat je jouw zoektocht begint met een bezoek aan één van de vele sites die deel uitmaken van het wereldwijde web.

Scroll naar top