Hoeveel kost een website maken?

Hoe groot moet je budget zijn om een website te maken? Bijna alle bedrijven hebben tegenwoordig hun eigen website. Een website is een krachtig marketing- en communicatiemiddel dat een breed publiek kan bereiken. Het kan ook een geweldige manier zijn om in contact te komen met klanten en informatie over jouw producten of diensten te verstrekken.

Maar hoeveel kost het precies om je eigen website te maken? Het antwoord zal je misschien verbazen: het hoeft helemaal niet veel te kosten!

Je kunt zelfs gratis een website maken met behulp van een van de vele website builder platforms voor het maken van websites die tegenwoordig beschikbaar zijn. Als je echter een professionelere custom website met geavanceerde functies wilt, moet je betalen voor hosting en mogelijk een webontwikkelaar of ontwerper inhuren. Laten we eens nader kijken naar de kosten die gepaard gaan met het maken van uw eigen website.

De kosten van het hosten van jouw website?

De eerste kosten waarmee je rekening moet houden, zijn hosting of website builder pakketten. Hier worden de bestanden en gegevens van jouw website opgeslagen op een server, zodat ze toegankelijk zijn voor iedereen die jouw site wil bezoeken. Hosting providers brengen meestal maandelijkse of jaarlijkse kosten in rekening en de prijs is afhankelijk van het type pakket of server dat je nodig hebt en de grootte van jouw website.

Een gratis website builder pakket kost 0 euro.

Website builders als JouwWeb en Wix bieden altijd gratis pakketten aan. Met deze gratis versies krijg je toegang tot de website editor, en sub domeinnaam. Deze valt onder het domein van JouwWeb in deze vorm mijnvoorbeeldwebsite.jouwweb.nl. Alhoewel gratis website builders een mooie oplossing zijn voor diegenen die weinig geld willen besteden, kan een upgrade naar betaald pakket een goed idee zijn wanneer je meer waarde aan professionaliteit hecht.

Shared hosting kost rond de 5 euro per maand.

Shared hosting is een vorm van hosting waarbij jouw website een server deelt met andere websites. Shared hosting is meestal de goedkoopste optie, beginnend bij ongeveer 5 euro per maand. Als je een grotere website hebt of veel meer verkeer verwacht, moet je mogelijk upgraden naar VPS-hosting (virtual private server), die begint bij ongeveer 50 euro per maand. Voor nog meer controle over jouw serveromgeving kun je kiezen voor dedicated hosting, dit begint bij ongeveer 100 euro per maand, maar afhankelijk van jouw specifieke behoeften kan het meer gaan kosten.

Een .NL domein kost rond de 10 – 15 euro per jaar.

Naast deze kosten moet je ook betalen voor domeinregistratie, meestal rond de 10-15 euro per jaar voor een .nl domein, waar je het recht koopt om een bepaalde domeinnaam te gebruiken (bijv. www.voorbeeld.nl). Zodra je jouw domeinnaam hebt geregistreerd, is deze van jou, zolang je deze blijft verlengen voordat deze elk jaar verloopt.

Bijkomende kosten (als je ze nodig hebt)

Zoals we eerder vermeldden, zijn er tal van gratis websitebouwers zoals JouwWeb beschikbaar waarmee je een basis website kunt maken zonder enige voorafgaande ervaring of ontwerpkennis. Als je echter meer wilt dan alleen een standaard site, of je hebt niet genoeg zelfvertrouwen om het zelf te bouwen, dan zul je iemand anders moeten inhuren om het voor je te doen. De kosten om dit te doen, zijn afhankelijk van hoe complex en aangepast je jouw uiteindelijke website wilt hebben.

Aspecten om in gedachten te houden

Bij het maken van een budget voor jouw nieuwe website, zijn er een paar dingen waar je goed rekening mee moet houden:

• Als dit de eerste keer is dat je een website maakt, verwacht dan dat dingen langer duren – en meer kosten – dan wanneer je zelf een ervaren webontwikkelaar bent. Houd rekening met extra tijd (en kosten) indien tijd en deadlines een grote rol spelen.

• Probeer indien mogelijk bestaande inhoud te hergebruiken in plaats van helemaal opnieuw te beginnen. Dit omvat zowel copywriting (tekst) als afbeeldingen, video’s, enz.

• Vraag altijd offertes aan van meerdere leveranciers voordat je grote definitieve beslissingen neemt. Dit zal helpen ervoor te zorgen dat je de best mogelijke waarde voor jouw geld krijgt.

Scroll naar top