Een website starten? Hoe doe je dat?

Hoe start je je eigen website in 8 eenvoudige stappen? Een website is een krachtige online tool die je kan helpen je bedrijf te vertegenwoordigen, producten of diensten te verkopen en je merk op te bouwen. Maar hoe pak je het eigenlijk aan om er een op te zetten? Het lijkt misschien ontmoedigend ingewikkeld, maar het starten van een eigen website is eigenlijk vrij eenvoudig. Volg deze simpele stappen en je bent zo online met een gratis oplossing.

1. Kies jouw domeinnaam

De eerste stap is het kiezen van een domeinnaam voor jouw website. Dit is het adres dat mensen in hun browser typen om jouw site te vinden (bijvoorbeeld www.voorbeeld.nl). Probeer het kort, pakkend en gemakkelijk te onthouden te houden. Je kunt domeinen meestal kopen via uw website bouwer, hosting provider of een domein registrar zoals Mijndomein.

2. Zoek een website builder of webhosting provider

Een web host is een bedrijf dat alle bestanden voor jouw website op hun servers opslaat en ervoor zorgt dat jouw site altijd toegankelijk is voor bezoekers. Een website builder is een service dat niet alleen de online opslag van jouw bestanden verleent, maar ook nog eens een tool voor het maken van de website biedt. Er zijn veel geweldige webhosting providers en website builders om te vergelijken, dus kijk rond en vergelijk prijzen voordat je in zee gaat. Als je een goede provider hebt gevonden, maak je een account aan en log je in op het controlepaneel.

3. Stel jouw website naar wens is.

Nu is het tijd om daadwerkelijk te beginnen met het bouwen van jouw site! De meeste webhosting providers bieden gebruiksvriendelijke tools waarmee je met slechts een paar klikken een eenvoudige website kunt opzetten. Als je nog niet zeker bent van jouw ontwerp vaardigheden, zijn er ook tal van sjablonen en thema’s beschikbaar die je kunt gebruiken om jouw site een professionele uitstraling te geven zonder urenlang zelf te hoeven ontwerpen (Zeer aan te raden!)

4. Inhoud content produceren en publiceren

Zodra je de basisstructuur van jouw site hebt opgezet, is het tijd om inhoud toe te voegen. Dit kan tekst, afbeeldingen, video’s, audiobestanden, enz. zijn. Zorg ervoor dat je alle richtlijnen van jouw webhosting provider of website maker volgt (bijv. Beperkingen voor de bestandsgrootte), zodat jouw site snel laadt en de toegewezen opslagruimte niet overschrijdt.

5. Promoot jouw site en optimaliseer voor Google

De volgende stap is om mensen te laten weten dat jouw site online bestaat! Er zijn veel manieren om jouw website te promoten, waaronder marketing via sociale media, zoekmachine optimalisatie (SEO) en pay-per-click-advertenties (Google PPC). De beste aanpak is waarschijnlijk een combinatie van alle drie de methoden.

6. Doorlopend onderhoud plegen

Zodra je jouw site hebt gelanceerd, is het belangrijk om deze regelmatig bij te werken met nieuwe inhoud en functies, zodat mensen blijven terugkomen voor meer. Dit zal ook helpen om jouw positie in zoekmachines als Google te verbeteren, wat in de loop van de tijd kan resulteren in nog meer website verkeer. Het onderhouden van een website kost natuurlijk moeite en tijd – twee dingen waar de meeste eigenaren van kleine bedrijven al heel weinig van hebben! Als je niet over de interne middelen beschikt om het lopende onderhoud zelf te doen, overweeg dan om een freelancer of bureau in te huren dat gespecialiseerd is in webdesign en website ontwikkeling.

7. Meet jouw resultaten in Google Analytics

Last but not least, vergeet niet om bij te houden hoe goed jouw website presteert met behulp van Google Analytics of een andere soortgelijke tool. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoeveel mensen jouw site bezoeken, waar ze vandaan komen, welke pagina’s ze het vaakst bekijken en hoe lang ze op elke pagina blijven. Door deze Google Analytics statistieken in de gaten te houden, kun je wijzigingen aanbrengen om de algehele ervaring voor bezoekers van jouw site te verbeteren.

Nu je weet hoe je een website moet beginnen, is het tijd om naar buiten te gaan en iets geweldigs te maken! Onthoud: the sky is the limit als het gaat om wat je kunt doen met je eigen website. Dus droom groot en wees niet bang om te experimenteren. Met een beetje hard werken kun je elk doel bereiken dat je jezelf stelt. Veel geluk!

Scroll naar top