beste website builder

De 4 beste Website Builders | Gratis website maken in 2024

Laatste update: 25-11-2023

De beste website builder is de website maker die het best voldoet aan de behoeften en voorkeuren van de gebruiker, op basis van van het type website dat de gebruiker wil maken en het budget dat daarvoor beschikbaar is.

Omdat website builders voor verschillende doeleinden worden ontwikkeld, in verschillende prijsklassen worden aangeboden, en verschillende kennisniveaus vereisen om te kunnen gebruiken, is er niet één beste website builder voor alle omstandigheden. Maar zijn winnaars voor specifieke situaties.

Beste algemeen: JouwWeb.nl voor ongeëvenaarde veelzijdigheid en gebruiksgemak.
Beste voor e-commerce: Shopify.com, ideaal voor online winkels, die uitgebreide betalings- en marketingtools bieden.
Beste voor bloggen: WordPress.com is op maat gemaakt voor bloggers, met de nadruk op contentbeheer en SEO.
Beste voor beginners: JouwWeb.nl, ultieme gebruiksvriendelijk, met intuïtieve interfaces voor nieuwkomers.
Beste ontwerp flexibiliteit: Wix.com Biedt creatieve vrijheid met geavanceerde ontwerpfuncties.

Grote verschillende tussen de website builders 

Sommige website builders zijn gebruiksvriendelijker dan anderen, met als twee belangrijkste onderscheidende factoren de begrijpbaarheid van de editor en de hoeveelheid functies. Sommige website builders zijn duurder dan anderen, waarbij de drie belangrijkste onderscheidende factoren het aantal pakketten, opslagruimte grootte en hoeveelheid dataverkeer zijn. De prijs van het gemiddelde pakket is een objectieve maatstaf die gemeten kan worden, terwijl gebruiksvriendelijkheid een subjectieve maatstaf is die van persoon tot persoon verschilt.

Enkele van de beste website builders zijn: JouwWeb, gevestigd in Nederland, dankzij hun gebruiksvriendelijkheid en betaalbare pakketten. Wix, gevestigd in Israël, vanwege hun aanbod aan mogelijkheden. Bij Wix heb je de mogelijkheid om met een slepen- en neerzetten editor een leeg canvas te vullen met je creativiteit. Shopify, gevestigd in Amerika, vanwege de specialisatie in online verkopen voor professionele webshops, wat ook zeer geschikt voor bedrijven die ook een fysieke winkels bezitten is. Er bestaan veel andere website builders die het beste voor specifieke omstandigheden zijn, die we hieronder zullen bespreken.

website builders vergelijken

Waarom wil je eigenlijk een website builder gebruiken?

Met een website builder kan je met slechts een paar klikken op de muis de online aanwezigheid van jouw merk of persoonlijkheid vergroten. Een pagina maken doe je allemaal middels elementen slepen en neerzetten, waardoor iedereen ongeacht kennisniveau het in principe kan doen.

Website builders bieden hoogwaardige kant-en-klare website ontwerpen, die ook gelijk goed op ieder schermformaat (responsive design)werken. Je bespaart veel tijd door de inhoud direct op een browser in realtime te kunnen aanpassen in plaats van een developer nodig te hebben. De techniek die daarvoor nodig is wordt continue automatisch voor je onderhouden door het bedrijf achter de website builder die je gebruikt.

Bekijk hieronder de video de mogelijkheden van een website builder tool

Op https://www.jouwweb.nl kan je een gratis account aanmaken. 

Onze top 4 beste website builders aanbevelingen voor 2024

#1 Jouwweb – Helder en snel je websites maken

jouwweb
5/5

DE Nederlandse website builder Jouwweb is zeer geschikt voor diegenen die meer waarde hechten aan functionaliteit en snelheid dan aan een 100% unieke website. Bij JouwWeb kun je dankzij de heldere slepen en neerzetten editor binnen 30 minuten al ver op weg komen met jouw persoonlijke, zakelijke website of webshop.

#2 Zelf-gehoste WordPress website maken

WordPress
4.2/5

WordPress biedt een gebruiksvriendelijke en krachtige manier om websites te maken. Het populaire content management systeem wordt dagelijks door miljoenen mensen gebruikt. BesteWebsiteBuilder.nl biedt een uitgebreide handleiding en video waarmee ik al meer dan 50,000+ Nederlanders heb geholpen met het bouwen van een eigen WordPress site.

#3 Shopify – Beste tool voor webwinkels / dropshipping

shopify
4.2/5

Shopify is een uitgebreid systeem waarmee je eenvoudig professionele webwinkels maakt. Er ligt een duidelijke focus op gebruiksvriendelijkheid en conversie optimalisatie. Een gemaakte Shopify webwinkel werkt ook gelijk goed op verschillende apparaten zoals smartphones en tablets. Van alle store builders die we hebben getest biedt Shopify de meest complete en professionele oplossing voor Nederlandse ondernemers met een grote omzet. 

#4 Wix – Meest uitgebreide website builder

wix
3.6/5

De website maker van Wix biedt een zeer uitgebreide drag-and-drop website builder. Wix is gebruiksvriendelijk voor beginners, maar de editor kan enigszins overweldigen door het aantal functies. Gebruikers kunnen kiezen uit meer dan 500 prachtige templates. Het platform is een populaire keuze onder miljoenen creatieve bloggers, professionals, schrijvers enz. 

Overige website builder alternatieven

Webflow
Beoordeling: ★★★★☆
Prijzen: Gratis tot Zakelijke Plannen


Best voor: Ontwerpprofessionals, interactieve websites
Webflow staat bekend om zijn uitmuntende ontwerpmogelijkheden, gericht op een professioneel publiek. Het blinkt uit in het creëren van animaties en het bieden van eCommerce-gereedschappen. Hoewel krachtig, kan de leercurve voor beginners behoorlijk steil zijn. Het platform is ideaal voor gebruikers die geavanceerde ontwerpen en interactieve websites willen bouwen, maar vereist een zekere mate van technische kennis.

Square
Beoordeling: ★★★☆☆
Prijzen: Gratis tot Premium Plannen


Best voor: Kleine tot middelgrote bedrijven
Na de integratie met Weebly biedt Square solide eCommerce-functies met een eenvoudig ontwerp. Het platform is meer gericht op functionaliteit en minimalistische webcreatie dan op flitsend ontwerp. Integratie met sociale media is een pluspunt, hoewel liefhebbers van design het mogelijk te beperkt vinden.

Duda
Beoordeling: ★★★★☆
Prijzen: Basis tot Agency Plannen
Best voor: Webdesignbureaus, freelancers


Duda bedient webdesignprofessionals met white-label opties en klantbeheertools. De klantenservice is uitstekend, hoewel de prijsstelling een belemmering kan zijn voor kleinere gebruikers. Het is een uitstekende keuze voor bureaus die op zoek zijn naar een platform dat gemakkelijk aan te passen is en ondersteuning biedt voor klantbeheer.

GoDaddy
Beoordeling: ★★★☆☆
Prijzen: Basis tot Geavanceerde Plannen

Best voor: Beginners, kleine bedrijven
GoDaddy is algemeen erkend om zijn gebruiksvriendelijke aanpak. Het combineert basisontwerpdiensten met functies zoals e-mailmarketing. Het is een goed startpunt voor nieuwe gebruikers, maar degenen die geavanceerde aanpassingen zoeken, kunnen het beperkend vinden.

Jimdo
Beoordeling: ★★★☆☆
Prijzen: Gratis tot Zakelijke Plannen


Best voor: Persoonlijke sites, kleine bedrijven
Jimdo legt de nadruk op gebruiksgemak, met een bijzondere focus op mobiele optimalisatie. De ADI-builder is snel, maar de ondersteuning en functies zijn enigszins beperkt in vergelijking met andere platforms. Het is geschikt voor gebruikers die een eenvoudige, functionele website willen bouwen zonder veel technische complexiteit.

Hoe vind je de beste website builder voor jouw situatie?

 Je moet erachten komen wat jouw belangrijkste behoeften zijn en hoe groot het budget dat je daarvoor wilt uitgeven is. Houd rekening met deze aspecten bij het vergelijken voor het vinden van een goede keuze:

  • Heb je al ervaring met bepaalde website builders?
  • Hecht je meer waarde aan snelheid of uniekheid?
  • Ben jij diegene die de website gaat onderhouden?
  • Speelt prijs een grote rol?
  • Wil je online producten gaan verkopen?
  • Uit hoeveel pagina’s gaat je website ontstaan?
  • Heb je unieke functionaliteiten nodig?

Website builder prijzen vergelijken - Wix vs JouwWeb

Plan Prijs per Maand (€) Aantal Medewerkers/Mailbox Opslagruimte Marketing Functies Gratis Domein/Eigen Domeinnaam Website Analytics/Statistieken Betalingsverwerking/Webshop Overige Functies
Wix - Business Elite 149.0 15 medewerkers Onbeperkt Geavanceerd Ja Geavanceerd Geavanceerd Diverse extra functies
Wix - Business 29.0 10 medewerkers 100 GB Standaard Ja Standaard Standaard Standaard functies
Wix - Core 20.0 5 medewerkers 50 GB Basis Ja Basis Basis Basis functies
Wix - Light 10.0 2 medewerkers 2 GB Light Ja N/A N/A Beperkte functies
JouwWeb - Business 17.0 1 XL mailbox Onbeperkt N/A 1 gratis domein Ja Onbeperkt Blog, mobiele balk, reclamevrij, etc.
JouwWeb - Pro 8.5 1 mailbox Onbeperkt N/A 1 gratis domein Ja 10 producten Blog, mobiele balk, reclamevrij, etc.
JouwWeb - Lite 4.5 N/A Onbeperkt N/A 1 gratis domein Ja Ja Blog, mobiele balk, reclamevrij, etc.
JouwWeb - Gratis 0.0 N/A N/A N/A .jouwweb.nl-adres Ja N/A Blog, mobiele balk, reclamevrij, etc.

Zijn website builders 100% gratis te gebruiken?

Nee. Niet altijd, maar ze zijn meestal gratis om uit te proberen. Sommige website makers brengen kosten in rekening als je de hoeveelheid bandbreedte of opslagruimte overschrijdt die aan jouw account is toegewezen of als je extra (e-commerce) functionaliteiten wilt hebben. Dit vertaalt zich normaliter in verschillende aangeboden pakketten. Met het basis pakket kan je bijvoorbeeld een gewone website maken, en middels een zakelijk pakket een webshop etc.

Wanneer een web ontwikkelaar inhuren in plaats van het zelf te proberen?

Een ​​website maken zonder codeer kennis of technische ervaring? Dan heb je een gebruiksvriendelijke service nodig als bijvoorbeeld JouwWeb of Wix. Maar stel dat het ook hiermee niet lukt, dan kan je het beste iemand inhuren die over de juiste vaardigheden beschikt om dit voor je te doen. Stel dat jouw website wijzigingen aan JavaScript, PHP of HTML bestanden nodig heeft, dan kan je jouw website beter laten maken door een ervaren web ontwikkelaar.

Conclusie: de beste website maker kiezen

Het selecteren van de beste websitebouwer in 2024 is een cruciale stap in het opzetten van een krachtige en effectieve online aanwezigheid. Elke bouwer biedt unieke functies en functionaliteiten, afgestemd op verschillende behoeften – of het nu gaat om e-commerce, bloggen of gewoon een persoonlijke showcase. Factoren zoals gebruiksgemak, ontwerpflexibiliteit, SEO-optimalisatie, mobiele responsiviteit en klantenondersteuning zijn van het grootste belang bij deze beslissing. De evolutie van websitebouwers is opmerkelijk geweest, met een combinatie van geavanceerde technologieën en gebruiksvriendelijke interfaces om uitgebreide oplossingen te bieden.

Jouw website is het digitale gezicht van uw merk of persoonlijke identiteit, waardoor het van essentieel belang is om de beste websitebouwer te kiezen die aansluit bij jouw visie en doelen. In een tijdperk waar digitale interactie essentieel is, kan een goed ontworpen, responsieve en visueel aantrekkelijke website een blijvende indruk maken. Door zorgvuldig jouw opties te overwegen en deze af te stemmen op jouw doelstellingen, zal de beste websitebouwer voor jouw behoeften je niet alleen helpen bij het vestigen van jouw online aanwezigheid, maar ook zorgen dat deze impactvol en gedenkwaardig is.

Veelgestelde vragen over website builders

Wat is het verschil tussen een CMS en een Website Builder?

Het grootste verschil is dat een CMS meer flexibiliteit geeft in vergelijking met een website builder. Een website builder is een platform waarmee je een website kunt maken zonder kennis van codering. Een CMS, of content management systeem, is een platform waarmee je inhoud op je website kunt maken, bewerken en publiceren. In tegenstelling tot een websitebouwer, die meestal geen coderingskennis vereist, vereisen de meeste CMS systemen minste enige basiskennis van coderen om deze effectief te kunnen gebruiken.

Wat is de definitie van een website builder?

Een website builder is een gebruiksvriendelijke tool waarmee (onervaren) gebruikers websites kunnen maken. Het kan zowel gratis als betaald zijn, afhankelijk van de functies die je wilt gaan gebruiken.

Hoe werken websitebouwers eigenlijk?

Met een websitebouwer kun je een website maken zonder enige technologische know-how te hoeven hebben. Het is simpelweg ontwikkeld voor de gemiddelde persoon die niet over programmeerkennis beschikt. Je maakt er websites mee in enkele minuten in plaats van dagen. Als gebruiker kan je uit bestaande kant-en-klare templates kiezen. Je kunt daarna elementen slepen en neerzetten en teksten invoegen in de velden.

Wat wordt er bedoeld met een slepen en neerzetten editor?

De zogenaamde drag-and-drop of slepen en neerzetten website makers zijn een gebruiksvriendelijke oplossing. Hiermee kan je bestaande elementen uit een bibliotheek naar jouw website canvas slepen en deze opnieuw rangschikken door ze over de pagina te slepen.

Moet ik iets installeren om te beginnen?

Nee, je hoeft niets op jouw computer te installeren. Alle website makers zijn online en browser gebaseerd, dus je hebt alleen een internetverbinding en een webbrowser (bijv. Chrome, Firefox) nodig.

Kan je jouw website exporteren bij een website builder?

Website builders zijn complexe stukjes software. Sites kunnen helaas niet geëxporteerd worden. Een JouwWeb lay-out kan je bijvoorbeeld niet exporteren naar een Wix lay-out. Simpelweg omdat het twee compleet verschillende systemen zijn. Het enige wat je in het geval van een migratie kunt doen is de teksten kopiëren. Daarom is de keuze van welke website builder het beste voor jou is een zeer belangrijk moment.

Welke tutorials kan ik bekijken voor het bouwen van een website?

Ik stel voor om te beginnen met de Hoe maak je een website?  tutorial op Youtube. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een goede website met het JouwWeb platform maakt.

Wat is de beste website builder voor kleine bedrijven?

Dit blijft een lastige vraag. Er is geen one-size-fits-all website builder specifiek voor eigenaren van kleine bedrijven. Je hebt namelijk veel verschillende soorten bedrijven met verschillende behoeften We verwijzen je graag naar de top 5 in dit artikel en raden je aan om gewoon zoveel mogelijk te proberen.

Moet ik mijn domeinnaam registreren bij de website maker?

Dit is aan te raden. Het is mogelijk om een domeinnaam los te registreren bij een andere provider en daarna te koppelen. Maar het is eenvoudig als je gewoon de domeinnaam bij de website builder regelt, dan staat het gelijk goed.

Wat zijn de beste websitebouwers?

Er zijn veel geweldige website makers om uit te kiezen. Persoonlijk vinden we JouwWeb, Wix en Jimdo goed, lees voor de zekerheid onze review-artikelen.

Scroll naar top