Webhosting vergelijken: de gids voor de beste webhost kiezen in 2023

Laatste update: 13 Mei 2022

Webhosting vergelijken kan een overweldigende taak zijn. Er is een overvloed aan hosting bedrijven op de markt. Je wilt er zeker van zijn dat je een betrouwbare en veilige host kiest die aan de behoeften van jouw website voldoet. We leggen hieronder uit wat webhosting is, hoe het werkt en we vergelijken onze favoriete hosting providers gebaseerd op klanttevredenheid en bijpassende beste gebruikersgroep.

Waarom heb ik ook al weer hosting nodig?

Een hosting service geeft je een virtuele locatie voor jouw website en alle inhoud op internet, inclusief informatie zoals afbeeldingen en andere mediabestanden. Hosting geeft kort samengevat mensen over de gehele wereld toegang tot jouw site, waar ze 24/7 gebruik van kunnen maken.

Wat is een goed alternatief voor zelf-gehoste systemen?

Als alternatief voor bijvoorbeeld een hosting pakket aanschaffen en daarop een CMS als WordPress installeren kan je ook een website builder als JouwWeb overwegen. Een website builder draait al in de cloud, waardoor je geen software hoeft te installeren of überhaupt hosting hoeft te kopen.

Het voordeel van zelf hosting beheren is uiteraard meer (technische) mogelijkheden, een nadeel is dat het technische aspect wellicht niet voor iedereen is weggelegd. Voor diegenen met weinig ervaring is een website builder daarom een goede optie want daaraan heb je geen technisch onderhoud.

Jouwweb logo

JouwWeb is een ‘gehoste’ websitebouwer waarmee je een eigen website of webwinkel kunt ontwerpen en bouwen, ook als je geen programmeerkennis hebt. Deze gebruiksvriendelijke tool biedt net zoals andere systemen ook kant-en-klare sjablonen en functionaliteiten.

Je kunt JouwWeb hier gratis uit proberen. 

 

Hoe vind je de beste hosting provider van 2023?

hosting vergelijken

Stel dat je wel echt zelf hosting nodig heeft omdat je bijvoorbeeld een WordPress-website wilt maken, waar moet je op letten? Het begint al gelijk bij het bedrijf beoordelen waarbij je hosting wilt gaan afnemen.

Hier moet je op letten tijdens het webhosting vergelijken:

De kwaliteit van de klantenservice is veruit het belangrijkst

Het is essentieel dat er een goed opgeleid klantenondersteuning team aanwezig is waarmee je snel contact op kan nemen. Zeker wanneer je zelf niet zo technisch bent. Dan is het fijn dat er iemand is die snel en vakkundig je vragen kan beantwoorden. Een goede webhost zal de problemen die je hebt zelfs volledig voor je kunnen oplossen.

Het volgende waar je op moet letten, is betrouwbaarheid, snelheid, veiligheid en prijs.

Lees je ook in over welke klanttevredenheid de webhosts garanderen. Dat geldt ook zeker voor de annuleringsvoorwaarden, gezien je jouw hosting waarschijnlijk maandelijks of zelfs jaarlijks gaat afnemen. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan wanneer je al voor je hosting en domeinnaam betaald hebt.

Onze top 5 keuzes voor 2022

Hieronder staan de top 5 hosting bedrijven die in 2021 goed scoren op uptime, eigenschappen, prijzen en klantenondersteuning. BesteWebsiteBuilder.nl vergelijkt jaarlijks providers op basis van klantervaringen, eigen ervaringen en uitgebreide onderzoeken.

siteground

Vanaf €3.99 per maand

combell ervaringen

Vanaf €5.99 per maand

argeweb

Vanaf €0.99 per maand

one.com ervaringen

Vanaf €1.99 per maand

Vimexx

Vanaf €3.99 per maand

Wat voor type hosting heb ik nodig?

Er zijn drie hoofdtypen hosting: Gedeeld, VPS en Dedicated Server.

Gedeelde hosting is wat de meeste mensen zullen gebruiken omdat het betaalbaar is. Als je net begint met je eigen website of blog dan wil je niet te veel kosten maken. Shared hosting houdt in dat een hosting server opgedeeld is in kleinere ruimtes. Je deelt dus als het ware de server met andere sites. Het is misschien niet zo snel als een VPS of Dedicated server, maar veruit de beste keuze voor beginners.

VPS (Virtual Private Server) is duurder dan gedeelde hosting, maar biedt veel hogere snelheden vanwege de mogelijkheid om je hardware gebruik aan te passen. Dit type hosting is geschikt voor de grotere (bestaande) websites die dagelijks al veel bezoekers genereren.

Dedicated Servers zijn voor diegenen die ultieme controle over hun webruimte en bandbreedte willen en bereid zijn om daar relatief veel voor te betalen. Een dedicated server host exclusief één site en heeft toegang tot alle beschikbare bronnen op die machine. Als je bijvoorbeeld een nieuwsite als Nu.nl hebt, dan heb je dit wel nodig door de grote hoeveelheden bezoekers.

Hosting error

Waarom (te) goedkope hosting altijd een slecht idee is?

Goedkope hosting is meestal een slecht idee vanwege de onbetrouwbare service en verborgen kosten. Als iets te mooi is om waar te zijn dan is dat ook vaak zo.

Wij kregen laatst een mail van Jan (BesteWebsiteBuilder.nl bezoeker). Jan wilde graag zo snel mogelijk beginnen met zijn nieuwe website maar wilde wel flink besparen op de kosten. Hij heeft daarvoor het goedkoopste hosting pakket afgenomen bij de een provider die we niet op deze pagina zullen noemen. Alhoewel hij tientallen euro bespaarde, heeft hij er nu flink spijt van. Elke keer wanneer Jan zijn site opent, crasht het en wordt hij teruggestuurd naar de startpagina van zijn hostingbedrijf. Het is nu twee weken geleden en ze hebben nog steeds hebben het probleem niet opgelost, terwijl Jan ze wel al talloze e-mails heeft gestuurd met het bewijs van wat er mis gaat.

Waarom veel duurder niet altijd beter is?

Soms is het niet de vraag of je het duurste hosting pakket kunt betalen of niet. Duur is niet altijd beter. Daarnaast heb je een duur pakket in veel gevallen ook niet echt nodig. Het gaat er meer om wat jouw persoonlijk behoeften zijn en hoeveel ruimte je website in beslag gaat nemen. Als je net begint met een online bedrijf / website en slechts een paar pagina’s nodig hebt dan heb je in Nederland vaak genoeg aan een klein tot middelgroot hosting pakket.

Heb ik een Nederlands hosting bedrijf nodig als mijn bedrijf in Nederland gevestigd is?

Niet noodzakelijk, maar het heeft wel voordelen. Als jouw bedrijf in Nederland is gevestigd, is het zinvol een Nederlands webhostingbedrijf te gebruiken. Nederlandse webhosts zijn bekend met de wet- en regelgeving die van toepassing is op bedrijven in dit land, en zij kunnen jou voorzien van de middelen die je nodig hebt om naleving te waarborgen. Bovendien bieden Nederlandse webhosts over het algemeen waar voor hun geld, met een verscheidenheid aan functies en opties die aan jouw budget en behoeften kunnen voldoen. Mocht je ooit ondersteuning of hulp nodig hebben, dan is het gemakkelijk om in contact te komen met iemand die uw taal spreekt. Dus als je op zoek bent naar een betrouwbare en kosteneffectieve webhost, is een Nederlands hosting bedrijf een goede optie.

Controleer altijd de klantbeoordelingen van webhosts.

Webhosting

Webhosting vergelijken doe je vooral op klanttevredenheid. Je kunt eigenlijk de meeste top Nederlandse hosting wel vertrouwen op basis van hosting kwaliteit. Technisch gezien loopt het vrijwel altijd soepel. Maar, stel dat het wel mis gaat, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk geholpen worden.

Net als bij elk ander bedrijf zullen er mensen zijn die tevreden zijn en mensen die dat niet zijn. De truc is om zowel de positieve als de negatieve recensies te lezen, zodat je een compleet beeld krijgt van wat het voor jou zou kunnen betekenen wanneer je bij deze provider een hosting pakket af zou nemen.

Wat is het verschil tussen een websitebouwer tool en een zelf-gehoste oplossing?

Een websitebouwer draait in de cloud. Als gebruiker kan je direct aan de slag. Een website builder biedt meestal verschillende kant-en-klare templates om te gebruiken en een gebruiksvriendelijke interface waarmee je makkelijk elementen kan slepen en neerzetten.

Een zelf gehoste oplossing als WordPress biedt meer mogelijkheden maar komt ook met een steilere leercurve. Je moet je realiseren dat je het wellicht meer moeite gaat kosten. Wat het natuurlijk wel allemaal waard kan zijn. 

We raden aan om de website builder JouwWeb te proberen als alternatief voor een zelf gehoste oplossing, het is immers gratis.

Veelgestelde vragen over webhosting

Wat is webhosting?

Webhosting is de service waarmee gebruikers hun websites kunnen weergeven op het internet. Een webhost biedt je ruimte voor al jouw bestanden, een FTP-server (FTP staat voor File Transfer Protocol), scripts zoals Perl of Python, databases zoals MySQL of Microsoft SQL Server, sjablonen voor WordPress en Joomla websites, e-mailadressen voor jouw domeinna(a)m(en). Webhosts bieden ook cPanel-toegang om domeinen te beheren met gebruiksvriendelijke tools (cPanel is een desktoptoepassing die het mogelijk maakt om webservers te maken/beheren). 

Hoe werkt webhosting in een notendop?

 

De basis van hoe webhosting werkt is eenvoudig: gegevensoverdracht van de ene computer terminal naar de andere via een netwerkverbinding

 

Hoeveel kost webhosting precies?

 

De kosten van webhosting kunnen sterk variëren, dit is vooral afhankelijk van de grootte en functies die je bij jouw hosting pakket krijgt. De goedkoopste hosting pakketten kunnen een paar euro per maand kosten. Duurdere hosting pakketten zoals dedicated servers, slechts door één gebruiker wordt gebruikt kost natuurlijk veel meer.

Hoeveel moet je budget moet je rekenen voor hosting?

 

Een correcte budgettering hangt af van hoeveel paginaweergaven van bezoekers je per maand gaat ontvangen, welke functies je wilt, zoals onbeperkte e-mailopslag of volledig geoptimaliseerde WordPress hosting. Daarnaast berekenen webhosts vaak hogere prijzen wanneer je meerdere sites en dus domeinnamen onder je hos tingpakket wilt hangen. Je kunt het beste gewoon advies vragen aan een webhost die je betrouwbaar en goed lijkt.

 

Waarom eigenlijk een webhost gebruiken?

 

Webhosts zijn verantwoordelijk voor het verstrekken van ruimte aan gebruikers om hun website bestanden te uploaden naar een met internet verbonden computersysteem (server) die voor hen en andere klanten is toegewezen. Een webhost biedt ook FTP-toegang zodat je jouw eigen site en bestanden op verschillende manieren kunt overdragen, evenals databases (zoals MySQL), en e-mailadressen van jouw domeinna(a)m(en).

Waar moet je op letten bij het hosting vergelijken?

 

Zorg er bij het vergelijken van webhosts voor dat je let op: de klanttevredenheid, de grootte van de opslagruimte en bandbreedte, of je een gratis SSL-certificaat krijgt en hoe je toegang tot je hosting ruimte hebt. De meeste hosting bedrijven bieden gebruiksvriendelijke tools als cPanel of DirectAdmin zodat je zonder technische kennis je hosting kan beheren. Wij raden iedereen aan om vooral te letten op zowel positieve als negatieve klantervaringen.

Kan ik zelf een website hosten?

Websites draaien voornamelijk op servers in grote data centers. Zelf een server voor je website opzetten is uiteraard een mogelijkheid, maar dit is een zeer technische aangelegenheid. Als je niet erg technisch bent, kan je het beste serverruimte bij een betrouwbare hosting provider huren.

Scroll naar top