Hosting vergelijken & Top 3 webhosts van 2017

Hosting vergelijken? Het beste hosting pakket kiezen voor jouw website is geen dagelijkse bezigheid. Maar goed, een website maken betekent dat je een hosting pakket nodig hebt. Ik krijg daarom in mijn inbox ook vaak de vraag: “welke webhosting partij is jouw favoriet?’’. 

Gedurende de afgelopen 10 jaar als online marketeer en websitebouwer heb ik talloze hosting pakketten bij Nederlandse en internationale hosting providers afgenomen.

Ik durf bijna niet op te zoeken hoeveel geld ik heb uitgeven aan hosting. Maar wat ik je wel kan vertellen is dat de meeste hosting providers mijn geld absoluut niet waard waren!

Om nare situaties te voorkomen moet je altijd je webhosting vergelijken voordat je hosting partij kiest. 

Hieronder staan de top 3 hosting bedrijven die in 2017 goed scoren op uptime, functionaliteiten, prijzen en ondersteuning scoren. Op basis van klantervaringen en eigen ervaringen. 

Iedere webhost lijkt het beste van het beste van het beste te beloven. Ik geloof erin dat je hosting zelf moet ervaren om erachter te komen wat je er van vind. 

Bij de onderstaande hosting providers sluit je in ieder geval met een gerust hart een hosting pakket af.

Zo draait deze website BesteWebsitebuilder.nl al jaren zonder enige zorgen bij SiteGround.com met fantastische laadtijden.

Robin Mustert, Online Marketeer met een doorgeslagen passie voor websites bouwen.

hosting vergelijken


Top 3 hosting providers 2017 

 • Gebruiksvriendelijke interfaces voor beginners.
 • Installeer applicaties als WordPress, Joomla en Magento met 1 klik.
 • Ervaren en goed bereikbare klantenondersteuning.

Kenmerken:

 • Snel eigen website online
 • Bovengemiddeld snelle website
 • Servers in Amsterdam
 • Gratis auto-installer
 • Betalen met iDeal
 • Geoptimaliseerd voor WordPress

Pakket

Opslag/Dataverkeer

Prijs P/M

​Startup

10 GB / tot 10,000 bezoekers

€ 3,95

GrowBiG

20 GB / tot 25000 bezoekers

€ 6,45

GoGeek

30 GB / tot 100,000 bezoekers

€ 11,95


Kenmerken:

 • Gratis domeinnaam
 • 99,9% Uptime-garantie
 • Wereldwijde datacentra
 • Gratis auto-installer
 • Gratis Microsoft Office 365 mail
 • 24/7 monitoring van veiligheid

Pakket

Opslag / Dataverkeer

Prijs P/M

Betaalbaar

100 GB / Onbeperkt dataverkeer

€ 4,83

Deluxe

Onbeperkt

€ 6,04

Ultiem

Onbeperkt

€ 9,67


Kenmerken:

 • Domeinnaam (tarieven van toepassing)
 • Goede klantenondersteuning
 • Internationale hosting provider
 • Gratis auto-installer
 • Onbeperkt aantal e-mailadressen.
 • Gratis websitebuilder

Pakket

Opslag / Dataverkeer

Prijs P/M*

Starter

25 GB / Onbeperkt

€ 2,41

Professional

200 GB / Onbeperkt

€ 3,71

Business

500 GB / Onbeperkt

€ 12,69

*Opstartkosten van 12 euro niet inbegrepen.

Wat is hosting precies? 

Een website bestaat uit een verzameling van bestanden. Om deze bestanden online te krijgen heb je een computer nodig die continu in verbinding met het internet staat. Zo’n computer noem je een server. Hosting bedrijven verzorgen snelle en krachtige servers waar jij een website op kunt draaien. De webhost is verantwoordelijk voor alle technische aspecten van het hosten van een website. Jij hoeft daarom geen kennis van hosting te hebben of speciale apparatuur aan te schaffen.

Wanneer je een hosting pakket afneemt dan huur je in feite een gedeelte van de servers van de webhost. Dat stelt jou in staat om bestanden te uploaden en software te installeren die voor anderen op het internet te bekijken zijn. Het mooie aan de hedendaagse hosting provider is dat er verschillende tools worden aangeboden die het makkelijker maken om een website te maken.

Hierboven zie je een screenshot van cPanel op een Siteground hosting pakket. cPanel is een Linux-gebaseerde web hosting control paneel dat een grafische interface biedt voor de hosting gebruiker. Binnen dit interface zijn er verschillende automatisering tools beschikbaar die het hosten makkelijker maken. Zo installeer je binnen enkele minuten een content management systeem als WordPress of webshop software als Magento.

Welke soorten hosting zijn er? 

Shared hosting:  Gedeelde hosting betekent simpelweg dat je serverruimte deelt met andere klanten. Andere klanten hebben geen toegang tot jouw bestanden. Maar je deelt wel de middelen van de server met deze andere klanten. Dat heeft als mogelijk gevolg dat als een website van een andere klant een piek aan bezoekers ontvangt jouw website daar mogelijk gevolgen aan ondervind. Denk aan langzame laadtijden of zelfs downtime. Maar, in praktijk komt dit in Nederland zelden voor. Waardoor je als beginner gerust een shared hosting pakket kunt gebruiken voor jouw website. 

Dedicated server: Als je een dedicated server tot je beschikking hebt, dan heb je meer zekerheid. Een dedicated server is een server waar jij als enige gebruiker alle serverruimte tot je beschikking hebt. Je hebt dus geen invloeden van andere klanten zoals bij shared hosting. De server is volledig toegewijd aan jouw gebruik. Deze vorm van hosting is zeer aan te raden voor ''grotere'' websites. Het enige nadeel is dat de hosting provider in veel gevallen niet meer verantwoordelijk is voor het oplossen van technische hosting problemen .

Virtual Private Server: Een virtual private server biedt jou een eigen ‘’dedicated server” binnen een server. Je bent zelf verantwoordelijk voor de serverruimte. Zie het als het huren van een appartement in een flat. Je hebt een groot gedeelte voor jezelf. Maar je moet wel zelf de klusjes in jouw ‘’appartement’’ doen. Voor gevorderden biedt deze vorm van hosting meer kracht en flexibiliteit dan een gedeeld account. VPS hosting vraagt echter wel meer kennis en ervaring. 

Extreem goedkope hosting is altijd een slecht idee.

Hosting voor 1 euro per maand, klinkt als een voordelige manier om een website online te hebben toch? De realiteit is dat je in de wereld van hosting krijgt waarvoor je betaalt. Goedkope hosting betekent daarom slechte kwaliteit.

Een goedkope hosting provider zal zich niet erg druk maken over jouw persoonlijk problemen. Stel dat jouw site gehacked wordt, dan is het onwaarschijnlijk dat die provider een expert met een uurtarief van 75 euro gaat gebruiken om jou te helpen.

Goedkope hosting betekent ook dat jouw website op een server staat met duizenden andere sites. Dat brengt heel veel variabelen met zich mee. De kans dat jouw website er vaak uit ligt neemt aanzienlijk toe naarmate meerdere websites een kleine hoeveelheid serverruimte op een server delen. 


Alternatieve hosting providers vergelijken