Domeinnaam kopen en domein registreren

Jouw domeinnaam is het eerste wat mensen zien wanneer ze je online bezoeken, en dat zegt veel over jou. Een domeinnaam kopen vraagt daarom wat tijd en moeite. Maar, wanneer je uiteindelijk een unieke naam hebt bedacht dan is het hoog tijd om het domein te registreren. 

Helaas, kan ik je niet helpen met het daadwerkelijk verzinnen van de perfecte domeinnaam. Maar, waar ik je wel mee kan helpen is met een duidelijk prijzenoverzicht van de grootste domein registrars van Nederland en een paar belangrijke tips waarmee je geld bespaart. 

Tip: Hosting bedrijven gebruiken vaak aantrekkelijke kortingsacties op domeinen om klanten te binnen te halen. Later blijkt alleen vaak dat de kosten van een hosting pakket veel duurder uitpakken. Eerst Hosting vergelijken op prijs en kwaliteit is daarom zeer aan te raden! 


Ga je een eigen website maken? Bekijk de handleiding

  • Stap voor stap WordPress handleiding.
  • Geen kennis van codetalen nodig.
  • Binnen 15 minuten domein & hosting geregeld.

Hoeveel kost een domeinnaam registeren in Nederland?

Domein registrar

.NL domein

.Com domein

€ 4.8

15

9

15

9.95

15.95

9.99

11.4

10.99

16.51

11

14

11.95

11.95

15.99

7.99

De prijzen zijn exclusief btw en speciale kortingstarieven. 


7 krachtige tips voor de juiste domeinnaam kopen

1. Gebruik belangrijke zoektermen in jouw domeinnaam.

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een bedrijfsnaam te verwerken in een domeinnaam. Ga in dat geval eerst op zoek naar zoekwoorden die relevant zijn voor jouw onderwerp. Als je een website over “vishengels” hebt, dan is een domein als Vishengelsexpert.nl een goede keuze, omdat het woord “vishengels’’ het zoekwoord is waar je op gevonden wilt worden in Google. 

2. Hou rekening met de beschikbaarheid op Social Media kanalen.

Online aanwezigheid gaat verder dan een goede website hebben. Facebook, Twitter en Youtube spelen een alsmaar grotere rol in iedere marketingstrategie. Probeer een catchy domeinnaam te verzinnen, waarvan dezelfde naam ook nog eens vrij is op de belangrijkste Social Media websites. Je wilt achteraf niet meemaken dat een ander bedrijf of persoon jouw naam al overal in gebruik heeft.

3. Maak jouw domeinnaam zo kort en herkenbaar mogelijk.

“Mijn website heet Allesovervissenenhengels.nl’’. Zoals je waarschijnlijk begrijpt is dat absoluut niet een makkelijk te onthouden domeinnaam. Als je een goed idee denkt te hebben, test het dan gewoon even bij vrienden. Mochten ze de naam van jouw domein zo weer vergeten zijn, dan moet je weer aan de bak. Hou je domein kort en herkenbaar. Grote merken als Apple, Coolblue, en Youtube hebben meestal rond de 9 karakters in hun domeinnaam. 

4. Gebruik het liefste .NL voor een Nederlandstalige website.  

Soms zie je Nederlandstalige blogs met .net of .com in de domeinnaam. Alhoewel de meeste Nederlanders dit wel gewend zijn, kan het in sommige gevallen verwarrende situaties opleveren. Denk bijvoorbeeld aan een Engelstalige naam in combinatie met een .com extensie. Schep een duidelijk verwachting. Probeer de landcode altijd aan te laten sluiten bij het land waarin je actief bent. 

5. Brainstormen zorgt voor een unieke en catchy domeinnaam.

Een goede domeinnaam kopen vraagt wat creativiteit. Als je niet erg creatief bent, dan is het aan te raden om te beginnen met een brainstormsessie. Zet alles op papier en combineer bijvoorbeeld gekke woorden met zoekwoorden. Nodig eventueel zelfs anderen uit om mee te denken over jouw toekomstige domein. Soms moet je even wat geduld hebben voordat je iets ontdekt waar je helemaal achter staat. 

6. Vermijd handelsmerken in de naam van jouw domein.

Copyright dien je te respecteren. Sterker, nog wanneer je dat niet doet dan ligt er in de nabije toekomst mogelijk een dure rechtszaak en boete te loeren. Bij verlies van het domeinnaam gaat daarnaast letterlijk alle opgebouwde Google SEO waarde verloren. Kortom, een merk beschermde domeinnaam registeren is het risico absoluut niet waard! 

7. Onderzoek de geschiedenis van de domeinnaam

Stel dat je net op het punt staat om jouw perfecte domeinnaam te registreren. Waar moet je dan nog op letten? Indien je twijfelt of het domein al een keer gebruikt is, dan is het ook vaak zo. Je wilt er alleen wel 100% zeker van zijn dat de vorige eigenaar het domeinnaam niet voor spam activiteiten heeft gebruikt of een slechte reputatie had. Een dergelijke nasleep is moeilijk om vanaf te komen. Bij deze website web.archive.org check je eenvoudig wat er vroeger op de website stond. 

Scroll naar top