Blog maken en blog beginnen

Eigen blog maken? Vandaag ga ik je alles leren over de technische aspecten van bloggen. In deze handleiding krijg je te zien hoe je eenvoudig zelf een WordPress blog maakt. Het WordPress content management systeem is een uitstekende keuze voor beginnende bloggers. Waar iedereen ongeacht kennisniveau mee aan de slag kan gaan. Het is dan ook de meest populaire keuze van dit moment om mee te beginnen.

Wacht niet langer met een blog beginnen. Stel het niet steeds uit. Iets nieuws doen voelt altijd aan als een out of your comfort zone ervaring. Maar, stel dat het juist veel makkelijker is dan je had gedacht? Dan ben je toch ontzettend blij dat je de stap hebt genomen!

Wist je dat je van bloggen een full-time baan kunt maken? Uiteraard iets makkelijker gezegd dan gedaan. Maar, genoeg geld verdienen met een blog levert de volgende voordelen op: 

  • Vanuit thuis of op vakantie werken.
  • Jezelf financiële vrijheid geven.
  • Meer tijd besteden met vrienden en familie.

Kortom waar wacht je op?

Je kunt het natuurlijk ook gewoon een blog starten voor het plezier. Niets is immers mooier dan nieuwe mensen ontmoeten die dezelfde onderwerpen leuk vinden. Dat is iets wat je met een blog voor elkaar kunt krijgen. Mensen met elkaar verbinden door interesses te delen. 

Hoe maak je een blog in 30 minuten?

blog beginnen

Als eerste heb je een domeinnaam en hosting pakket nodig. De domeinnaam staat voor de URL of website adres van jouw blog. Hosting is het makkelijkste op te vatten als de plek op het internet waar jouw website woont.

SiteGroud.com wordt door veel bloggers als de beste hosting provider gezien voor als je net begint. SiteGround is een betaalbare webhost en gebruiksvriendelijk om te gebruiken. Waar je alles wat je nodig hebt in een enkele registratie regelt. 

De registratie van jouw domeinnaam en de aanschaf van een hosting pakket kost gemiddeld slechts 5 minuten. Daarna hoef je alleen nog maar WordPress te installeren, wat tegenwoordig een kwestie van een paar keer klikken is. 

Een video handleiding voor een blog maken.

Een blog is een website. Dat vergeten mensen gek genoeg nog weleens. Men acht een website soms ingewikkelder om te maken, maar in feite is het exact hetzelfde. Het verschil zit voornamelijk in wat je er mee gaat doen.

Voor een WordPress website maken heb ik een Youtube video handleiding gemaakt. Hier maak ik in feite vanuit het niets een nieuwe blog. Je kunt alle handelingen stap voor stap nadoen waardoor je het technische aspect van bloggen snel onder de knie krijgt. 


Krijg hier 50% korting op je Siteground blog hosting 


Waarom SiteGround als hosting provider voor jouw blog? 

  • Eenvoudig om te gebruiken. Iedereen kan eenvoudig een eigen blog maken met deze handleiding. SiteGround maakt het heel makkelijk om WordPress te installeren op jouw hosting pakket.
  • SiteGround is betaalbaar, maar toch zeer kwaliatief, waar je voor slechts 3,95 euro per maand een professioneel ogende website maakt. Dat zijn overigens de enige kosten die je moet betalen om een werkende blog te hebben. 
  • SiteGround heeft een uitstekende reputatie. De mate van technische ondersteuning is zeer belangrijk voor een beginnende blogger. Wanneer je een probleem hebt, dan kan je altijd contact opnemen met de live chat. 

Op zoek naar onafhankelijke ervaringen? Lees hier SiteGround ervaringen van andere Nederlandse klanten. 

​Naam voor je blog en welk hosting pakket? 

Bij de hosting provider Siteground kies je als eerste het hosting pakket. Bij bijna alle hosting providers sluit je altijd een pakket af voor een jaar. Daarna kun je er voor kiezen om door te gaan of om jouw blog te ''sluiten''.

Je hebt de keuze uit de volgende pakketten: ​

Startup: 3,95 euro per maand. (aanbevolen voor beginners) 

GrowBig: 6,45 euro per maand (voor de blogger met al veel bezoekers)

GoGeek​: 11,95 euro per maand. (Voor de Monica Geuze's en bekende Nederlandse bloggers onder ons)

Kortom, ga gewoon voor een Startup pakket. Dat is meer dan genoeg om tot 10,000 bezoekers per maand te ontvangen. Wat al een groot aantal is voor Nederlandse begrippen. 

Een naam verzinnen voor je blog is het meest uitdagende gedeelte van een blog maken. 

Je bent helemaal vrij om een eigen domeinnaam te registreren, mits het domein nog vrij is. Uiteindelijk is het een kwestie van smaak. Maar, er zijn een paar tips waarmee je tot een betere domeinnaam komt: 

  • Blijf weg van streepjes in je domeinnaam zoals bijvoorbeeld Beste-Website-Builder.nl​.
  • Voorkom misspellingen, denk bijvoorbeeld aan BesteWebsideBuilder.nl
  • Van de beschikbare domeinextensies klinkt .NL, .Com en .Net het meest betrouwbaar.

Het doel van je domeinnaam is dat het je blog makkelijker te onthouden maakt. Daar draait het voornamelijk om. Want als bezoekers jouw domeinnaam niet kunnen herinneren dan wordt het lastig om jouw blog tussen de massa terug te vinden. 

Jouw eerste blogartikel publiceren. 

Wanneer je de eerste stappen uit de video hebt gevolgd, dan staat er als het goed is een WordPress blog op je te wachten. Het is nu tijd om jouw eerste blog artikel te publiceren. 

Klik in jouw WordPress dashboard op ''Berichten'' en daarna op ''Nieuw bericht"​.

blog artikel plaatsen

Bij ''Titel hier invoeren'' vul je de titel van jouw blog artikel in. In het grote witte vak kan je alles plaatsen wat je maar wilt. Denk aan tekst en afbeeldingen. Een afbeelding plaatst je door een afbeelding van jouw computer naar het witte vlak te slepen. Middels de editor van WordPress kan je artikelen verder stijlen zoals je dat van een tekstbewerkingsprogramma gewend bent. 

​Gefeliciteerd je bent nu een blogger! 

Hopelijk ging het je makkelijk af! Ik zie graag je blog tegemoet :). 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: