Een goede stockfoto vinden: de handleiding voor beginners

Ken jij nog een website zonder afbeeldingen? De kans is zeer klein. We leven in een visuele cultuur. Bijna alles om ons heen wordt visueel ondersteund. Stel bijvoorbeeld eens een Facebook of NU.nl zonder foto’s voor. Klinkt als een saaie bedoeling, nietwaar?

Bezoekers van een website verwachten afbeeldingen. Als eigenaar/beheerder van een website moet je in die belangrijke behoefte voorzien. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat jouw bezoekers de website binnen een extreem korte tijd weer verlaten.

In dit artikel lees je alles over het vinden van goed beeldmateriaal. Je maakt kennis met stockfotografie, en ontdekt waar je tegenwoordig de beste stockfoto’s koopt.

Wat is de beste websites voor stock photos? 

shutter stock

123RF is de #1 bron voor stock beeldmateriaal. De website telt maar liefst 53 miljoen stockfoto's, vectoren, video's en muziektracks.

Wat is stockfotografie precies? 

Een stockfoto is een foto/afbeelding die een fotograaf via een stock website verkoopt. Een stock website is niets anders dan een marktplaats waar jij beeldmateriaal kunt kopen, en eventueel kunt verkopen.

Als koper mag je het beeldmateriaal gebruiken, maar je moet wel rekening houden met de vooraf bepaalde voorwaarden.

De fotograaf blijft eigenaar (auteursrecht) maar geeft jou simpelweg het recht om het beeldmateriaal te gebruiken. Wat je er precies mee mag doen kan per stock photo verschillen. Klinkt dit ingewikkeld en eng? Wees gerust. Op stock sites wordt de licentie altijd expliciet vermeld. 

Al met al is het gebruik van stockfoto’s een slimme manier om jouw website te vullen met afbeeldingen. Het aanbod aan stock photos is tegenwoordig gigantisch. Dat biedt jou meer dan genoeg keuze. Daarnaast is stock photos kopen uiteraard velen malen goedkoper dan het inhuren van een fotograaf of illustrator.

3 Tips voor het kopen van stock photos

Jeetje, 70 miljoen stock photos? Het gigantische aanbod aan stock photos op een stock website kan overweldigend overkomen. Dat is 100% begrijpbaar. Duizenden pagina’s aan afbeeldingen doorzoeken is geen leuke bezigheid. Daar valt gelukkig wat aan te doen.

Wil jij sneller de perfecte stock photo vinden? Leer de stock website kennen en voorkom keuzestress. Hieronder lees je 3 tips om beter gebruik te maken van de zoekmachines op stock websites.

  • Gebruik meerdere zoekwoorden

Als je zoekt op het zoekwoord "vissen", dan vind je maar liefst 1,659,051 resultaten op Shutterstock. Je ziet verschillende soorten vissen, een lekkerbek met patat, en icoontjes.

Maar, eigenlijk ben je gewoon op zoek naar een afbeelding van een man die op een boot aan het vissen is.

Zoek eens op "man vissen boot". Je krijgt nu gelijk veel betere afbeeldingen te zien, en het aantal resultaten is sterk afgenomen naar 16,228. Gebruik altijd minimaal 3 zoekwoorden voor een snellere zoekopdracht.

  • Wees zo specifiek mogelijk

Ben je op zoek naar een afbeelding met een bepaald soort persoon erop? Denk bijvoorbeeld aan een man, vrouw, senior, familie of werknemer etc.

Je kunt het zo specifiek maken als je zelf wilt.

Dat geldt ook voor locaties. Als je zoekt op "Amsterdam" dan krijg je 46,453 resultaten te zien.

Op zoek naar een fietsende familie in Amsterdam? Zoek eens op "familie fietsen Amsterdam". Je houdt nu 318 resultaten over. Wees zo specifiek mogelijk. Het is de beste manier om effectief en snel te filteren.

  • Bewaar gevonden afbeeldingen op een handige plek

Heb jij mogelijk iets gevonden waar je naar op zoek bent? Dat is mooi, maar vergeet niet om deze stockfoto altijd op te slaan. Het is zonde van de tijd als je de stockfoto kwijt raakt, en weer opnieuw moet gaan zoeken. Daar zijn gelukkig simpele oplossingen voor.

Je kunt bijvoorbeeld de URLs bookmarken in jouw browser. Maar, het is slimmer om gewoon een account aan te maken op de stock site. Dat biedt de mogelijkheid om stockfoto’s op te slaan. Op deze manier vind je binnen enkele seconden eerder gevonden afbeeldingen terug.

Hoe zit het met licenties? 

Gebruik jij wel eens Google Afbeeldingen? Het is een handige zoekmachine, maar eigenlijk heb je er vrij weinig aan.

Op vrijwel alle afbeeldingen zit auteursrecht. Je mag gevonden afbeeldingen dus eigenlijk nooit zomaar gebruiken. In veel gevallen is dit zelfs wettelijk verboden. In het ergste geval word je gepakt en ontvang je een flinke boete op de deurmat. 

Door stockfoto’s te kopen voorkom je een heleboel ellende. Als koper krijg je simpelweg het recht om de afbeeldingen te gebruiken. Je hoeft er verder niet meer over na te denken, en gezien de mogelijke risico's is dat best een geruststellende gedachte. 

Wat zijn goede alternatieven voor Shutterstock? 

Scroll naar top