Afbeeldingen zoeken: de complete handleiding

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Klinkt als een cliché, niet waar? Maar, het valt simpelweg niet te ontkennen.

Beeld is buitengewoon krachtig! Dat geldt zeker voor de online wereld, waar de aanwezigheid van foto’s en illustraties een grote rol in onze beleving speelt. 

Ben jij bezig met het maken van een eigen website, werkstuk of ander creatief project?

Versterk jouw boodschap met fantastisch beeldmateriaal. Lees verder, en ontdek talloze bronnen voor afbeeldingen. 

In deze handleiding krijg je o.a. antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe zit het precies met auteursrecht op afbeeldingen?
  • Waar vind ik royalty-free afbeeldingen voor mijn project?
  • Wat is Creative Commons, en welke licenties zijn er?
  • Waar kan ik een unieke afbeelding laten maken?

Google afbeeldingen is een slechte bron voor ”eigen gebruik”! 

google afbeeldingen

​Gebruik jij nog steeds Google afbeeldingen? Stop er meteen mee!

Google is een fantastische zoekmachine voor beeldmateriaal. Maar, let op! Je mag 99% van de gevonden afbeeldingen helemaal niet gebruiken. Doe je het wel, dan riskeer je in ieder geval een fikse boete, en in het ergste geval een langdurige en prijzige rechtszaak

Er is altijd sprake van auteursrecht! 

​Wie zonder toestemming van de auteursrechthebbende (opzettelijk) het werk kopieert of publiceert, pleegt inbreuk op het auteursrecht. Dat is een misdrijf waar maximaal 4 jaar cel op staat.

Als je een afbeelding wilt gebruiken, dan dien je eerst toestemming te hebben. 

Een bronvermelding geven is in de meeste gevallen niet genoeg. Er zijn veel regels aan verbonden. Daar gaan we later verder op in. 

Het risico is het absoluut niet waard.

Zeker niet wanneer je op eenvoudige wijze rechtenvrij beeldmateriaal kunt vinden.

Wat zijn goede bronnen voor rechtenvrije afbeeldingen? 

De #1 bron voor afbeeldingen: 123RF

123RF is een populaire bron voor rechtenvrij beeldmateriaal. De stock afbeeldingen site telt maar liefst 53 miljoen stockfoto’s, vectoren, video’s en muziektracks.

Klik hier om 123RF te bezoeken

Wat is een stockfoto precies?

Een stockfoto is een foto/afbeelding ​die een fotograaf/illustrator via een stock site verkoopt. Deze afbeeldingen zijn royalty-free. Je betaalt eenmalig voor een afbeelding, en daarna kun je het zo vaak te gebruiken als je zelf maar wilt. 

De koper wordt geen eigenaar van het auteursrecht, maar koopt de rechten om de beelden te gebruiken. Dat is ter bescherming van zowel de fotograaf als de koper. Als gebruiker hoef je dan geen zorgen meer te maken over rechtszaken en boetes. 

Geschikte afbeeldingen vinden op stock sites is eenvoudig. Je kunt bijvoorbeeld filteren op trefwoorden, kleur, en type afbeelding om jouw zoektocht te versnellen. Op zoek naar meer tips? Lees onze handleiding: een goede stockfoto vinden

Stockfotografie is perfect als je op zoek bent naar professioneel beeldmateriaal. Je hebt de keuze uit miljoenen afbeeldingen, en het is velen malen goedkoper, dan wanneer je bijvoorbeeld zelf een fotograaf of illustrator gaat inhuren.

Welke alternatieve stockfotografie websites zijn er? 

Klik hier voor meer sites

iStockphoto

iStock heeft een uitstekende reputatie als het om stockfoto’s gaat. Velen zien iStock als een zeer geschikte bron voor kwalitatief royalty-free beeldmateriaal.

Klik hier voor meer informatie over iStockshutter stock

Shutterstock is een uitgebreide stockfotografie databank. 

Klik hier voor meer informatie over Shutterstockdreamstime.com

Dreamstime is een bekende marktplaats voor stockfoto’s onder Nederlanders. Het internationale platform bestaat sinds 2000, en telt momenteel meer dan 41 miljoen afbeeldingen.

Klik hier voor meer informatie over DreamstimeDepositphotos

Depositphotos is een unieke stockfotografie website. Bij deze website betaal je voor ieder afbeeldingsformaat hetzelfde bedrag. 

Klik hier voor meer informatie over DepositphotosBigstock

Bigstock is een stock site met uitgebreide zoekfuncties. Maar, de site is helaas één van de duurste stock sites op de markt.

Klik hier voor meer informatie over Bigstock

10 sites voor gratis afbeeldingen

Tegenwoordig heb je veel mogelijkheden. Je kunt kiezen uit miljoenen betaalde en gratis afbeeldingen. Het hangt allemaal af van jouw behoefte. Voor diegenen met weinig of zelfs geen budget zijn er genoeg opties.

Pixabay

Pexels

Unsplash

Freepik

Morquefile

Flickr Creative Commons

Dribble

Iconfinder

Openphoto

Freepixels

Wat is een CC-0 licentie? 

​Met de CC-0 verklaring kan een rechthebbende aantonen dat diegene afstand doet van het auteursrecht voor zover dit wettelijk is toegestaan. In andere woorden het beeldmateriaal mag zonder beperkingen door anderen gebruikt worden.

Je mag al het beeldmateriaal downloaden, aanpassen en verspreiden zonder dat je een bronvermelding hoeft te geven. 

Wat is Creative Commons, en welke licenties zijn er?

creative-commons

Creative Commons biedt auteurs de mogelijk om werk beschikbaar te stellen op een manier waarop auteursrecht niet wordt afgestaan.

Deze CC licenties bieden jou de mogelijkheid om gratis afbeeldingen te gebruiken. 

Denk aan de CC-0 licentie die op websites als Pixabay gehanteerd wordt.​

Een Creative Commons licentie betekent echter niet dat je zomaar alles met een afbeelding mag doen. Er zijn verschillende Creative Commons licenties. Iedere CC licentie heeft verschillende voorwaarden waar je aan moet houden. Leer daarom de verschillen te herkennen, om misverstanden te voorkomen.

CC-0

Beeldmateriaal met een CC-0 licentie mag je helemaal vrij gebruiken, aanpassen en verder verspreiden. Een naamsvermelding is niet nodig.

CC Attribution (CCBY) – Naamsvermelding

 Je moet de auteur credit geven voor het werk dat je gebruikt. Dat doe je in deze vorm: (a) naam van de maker, (b) auteursrechtvermelding, (c) type CC licentie ( d ) disclaimer, en (e) een hyperlink naar de URL waar je de afbeelding vandaan hebt. Het werk mag voor zowel commerciële als niet-commerciële doeleinden gebruikt worden.

CC Attribution-ShareAlike (CCBY-SA) – Naamsvermelding – Gelijk delen

Een afbeelding veranderen? Zodra er veranderingen zijn aangebracht moet het nieuwe stuk werk exact dezelfde licentie als het origineel behouden. Je kunt het anderen dus niet verbieden om het werk te wijzigen of te delen. Een naamsvermelding is verplicht.

CC Attribution-NoDerivs (CCBY-ND) – Geen afgeleide werken

In tegenstelling tot bij de CC attribution licentie is het absoluut niet toegestaan om het werk te veranderen. Wil jij de afbeelding verkleinen? Dit is verboden. Wil jij er een zwart-wit foto van maken? Mag niet. Je mag het werk voor alle doeleinden gebruiken, zolang je de auteur credit geeft, en niets aan het originele werk wijzigt.

CC BY-NC/CC BY-NC-SA/CC BY-NC-ND Naamsvermelding – niet commercieel & geen geleide werken

Deze licenties verbieden commercieel gebruik. Commercieel wordt gedefinieerd als de bedoeling om winst te maken. In praktijk is het echter voor beeldmateriaal lastig om commercieel gebruik af te kaderen. Stel dat je een dergelijke afbeelding op Facebook zet. In die situatie verdient Facebook geld met de advertenties die ernaast komen te staan. Hoe zit het dan? Dergelijk gebruik is in feite niet toegestaan.

Het werk mag op geen enkele manier deel uitmaken van een omgeving waar er mogelijk inkomsten worden vergaard. Als web designer mag je dergelijke afbeeldingen dus ook niet gebruiken als je voor jouw diensten een vergoeding krijgt. 

Conclusie over Creative Commons licenties 

Creative Commons is een fantastische initiatief. Een CC licentie geeft zekerheid voor zowel de auteur als de gebruiker. Het aanbod aan gratis te gebruiken afbeeldingen is daardoor de afgelopen jaren flink toegenomen. Is het altijd makkelijk te begrijpen? Nee. Zoek daarom voornamelijk naar afbeeldingen met een CC-0 licentie, dat geeft meer zekerheid. Niet tevreden over het aanbod aan CC-0 beeldmateriaal? Dan is het zeker aan te raden om stockfoto’s een kans te geven.

Op zoek naar een gepersonaliseerde afbeelding voor banners, logo’s, etc?

Een afbeelding laten maken? Denk bijvoorbeeld aan een uniek logo, of banners voor advertising. Dan moet je op zoek naar een visual designer. Tegenwoordig is het vrij eenvoudig om professionals te vinden. Hieronder vind je een bekende marktplaats voor grafische ontwerpen. 

99designs

BrandSupply is de grootste online marktplaats voor grafische ontwerpen ter wereld. Het is een toegangspoort tot talloze freelance designers. Iets om goedkope wijze laten maken, begint bij Brandsupply.

Scroll naar top